fredag 30 juli 2010

Hummus

Jag har nästan alltid hummus i kylskåpet. Den fungerar bra som tillbehör till många maträtter, men jag äter den nästan alltid som smörgåspålägg på knäcke- eller rågbröd. Det finns färdigt hummus att köpa men det går enkelt och snabbt att göra en själv, och mycket billigare blir det också.

Ingredienser
1 burk kikärtor (400 g)
1 msk pressad citronjuice
5 msk olivolja
1 tsk sesampasta (tahina)
2 tsk salt
1 tsk peppar
1 vitlöklyfta
1 msk hackad persilja

Gör så här
Skölj kikärtorna i kallt vatten i en sil.
Finhacka eller pressa vitlöksklyftan.
Lägg vitlöken, kikärtorna, citronjuicen, olivoljan och sesampastan i en bunke.
Mixa till en jämn smet med en stavmixer.
Krydda med salt, peppar och persilja (kan uteslutas).
Om du vill ha hummusen lösare i konsistensen: tillsätt mer olivolja.

Tips
Tahina, vitlök och persilja kan uteslutas.

Olivolja kan bytas mot rapsolja.
Du kan köpa torkade kikärtor och koka de själv efter anvisningarna i påsen. Det som blir över kan du frysa in i lagom portioner, eller göra en kikärtsrätt av.

Inga kommentarer: