tisdag 8 februari 2011

Dhal - indisk linsgryta


Jag har lagade denna dhal med 1tsk torkade chiliflingor, och den blev jättestark. Vill du ha den lite mildare - ta cayennepeppar i stället.

Ingredienser:

1 lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
2 msk riven, färsk ingefära
1 tsk chiliflingor (cayennepeppar)
2 tsk koriander
1 tsk mald spiskummin
1 tsk malen kanel
4 dl svarta linser
400 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
2 dl vatten
salt
lime


1.Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken.
2.Skölj linserna och låt rinna av.
3.Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter.
4.Rör ned ingefära, chiliflingor/cayennepappar, koriander, kummin och kanel. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk och vatten.
5.Låt det koka sakta under lock i 25 - 30 minuter.
6.Smaka av med salt och limejuice.
7.Servera dhal med ris.

Tips:
De svarta linserna kan bytas mot gröna, röda eller gula linser.
Det går bra att ta potatis i stället för morötter, eller både och, om man vill.

Inga kommentarer: