söndag 22 maj 2011

En slags snabbvariant av vegetarisk moussaka






Jag gillar moussaka men inte att tillaga den eftersom all matlagning som ta mer tid än dryga halvtimmen (exklusive tiden i ugnen) är slöseri med tid enligt min mening. Men nu börjar det bli säsong för auberginer så jag tog tag i saken och testade att göra moussaka på mitt sätt. Ingen stekning av auberginer med sprättande fett, ingen kokande av ostsås. Snabbt och enkelt. Lite fusk, men god och snabblagad är den.

Ingredienser:
ca 1 kg auberginer
1 lök
2 klyftor vitlök
1 msk olja
200 g quornfärs
1 brk, 500 g, krossade tomater
salt, peppar, oregano
1 msk tomatpuré
1 dl grädde
2 dl riven ost


Gör så är:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnssäker form.
Skiva auberginerna i ca centimetertjocka skivor, dela skivorna i fyra delar. Koka auberginebitarna i lättsaltad vatten i 10 minuter. Låt rinna av i en durkslag.
Tillaga quornfärssåsen. Skala och hacka löken och vitlöken.
Fräs löken och vitlöken ljusgul. Lägg i quornfärsen och stek den tillsammans med löken. Tillsätt tomater, kryddor och tomatpuré. Låt koka ca 5 min på svag värme.
Blanda de förkokta auberginebitarna med quornfärssåsen i ugnsformen.
Toppa med lite grädde och riven ost.
Grädda i ca 30 minuter.

Tsatsiki, oliver och lantbröd passar bra att servera till, och sallad förstås.
Utan "blad" om man vill göra det riktigt grekiskt. Då räcker det bra med tomater, några kalamata oliver och oregano, olivolja och vinäger till.

Inga kommentarer: