måndag 16 maj 2011

Starkt kryddad dhal (dal) med färsk koriander


Jag försöker finna det ultimata dhal-receptet, och testar olika variationer av linser och kryddor nästan varje gång jag kokar dhal. Denna gång kryddade jag lite starkare än tidigare och använde färsk koriander i stället för den torkade som jag brukar göra. De gula linserna jag använde, köpta i en asiatisk affär, är mycket grövre och kräver längre koktid än många andra gula linser. Så koktiden kan variera en del beroende på vilka linser du använder.

Ingredienser:
1 lök
6 potatisar
3 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
3 msk riven, färsk ingefära
1-2 tsk röd chili eller cayennepeppar
1 tsk mald spiskummin
2 tsk malen kanel
4 dl gula linser
1 brk krossade tomater
1 brk kokosmjölk
2 dl vatten
salt efter smak
saft av en lime
1 kruka färsk koriander

Gör så här:
1. Skala lök, potatis och vitlök. Hacka löken, finhacka vitlöken och skär potatisen i bitar.
2. Skölj linserna och låt rinna av.
3. Fräs lök och vitlök i oljan i svag värme i några minuter.
4. Rör ned ingefära, röd chili/cayennepeppar, kummin och kanel. Låt fräsa en liten stund.
5. Tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, vatten, linser och potatis.
6. Rör om ordentligt.Låt det koka under lock i medelvärme i 25 - 35 minuter. Rör om då och då.
7. Hacka den färska koriandern och pressa limesaften medan dahlen kokar.
8. Smaka av med salt.
9. Tillsätt hackad koriander och limejuice.

Inga kommentarer: