måndag 9 maj 2011

Vad är vegetariskt?

Vegetarisk vardag frågar om lakto-ovo-vegetarisk mat kan enbart kallas för vegetariskt. Ja, i vissa sammanhang, anser jag, eftersom ordet vegetarisk är ett slags samlingsnamn på olika vegetariska kosthållningar. Till vegetariskt tillhör därmed både vegankost, laktovegetarisk och ovovegetarisk mat. Ordet vegetariskt innebär olika former av vegetarisk mat, helt enkelt. Och vegetarian är man när man inte äter kött (och även kyckling och fisk är kött, även om vissa har sina egna tolkningar om detta).

Sedan finns det sammanhang där det är väldigt viktigt att känna till skillnaden mellan en lakto-ovo-vegetarian och en vegan, och allt däremellan. Det är när man jobbar på en restaurang. En vegan vill inte bli serverad vegetarisk mat innehållande mjölkprodukter eller ägg, medan en lakto-ovo-vegetarian kan gärna äta veganmat. Tyvärr har alldeles för få restauranger koll över detta, man får vara tacksam om det serveras någon mat som passar under rubriken vegetariskt överhuvudtaget.

Det kan också vara besvärligt att göra gäster som kallar sig för ”vegetarianer” nöjda, det har jag erfarit när jag jobbat med stora beställningar på restaurang. Eftersom maten då är förbeställt vet man inte alltid vad kunden menar med vegetariskt. Om kunden äter lakto-ovo-vegetariskt eller vegankost eller något däremellan. Det smidigaste sättet att lösa det hela är att tillaga veganmat för alla som beställt vegetariskt. Tyvärr är gästerna relativt ofta missnöjda med den lösningen. För det helt otroliga är att gäster som beställt vegetarisk mat kan begära att få äta både fisk och kyckling när de väl sitter till bords. Eller bli missnöjda när de serveras en gelatinfri efterrätt, eftersom de vill ha samma efterrätt som ”alla andra”, den med gelatin.

En annan aspekt i denna diskussion är den intoleransen så många människor har på andras kosthållning, både ”veggisar” och köttätare. Folk hackar på andras kosthållning, tjafsar om vad som är mest rätt och vem som har mest fel. Onödigt, tycker jag. Det viktiga är att respektera andra, vi har alla olika syn på miljö, hälsa och djurhållning. Om man önskar att fler ska äta vegetariskt når man flera genom ge goda råd såsom bra recept, än genom att predika om sin absoluta ståndpunkt och skuldbelägga andra. Att få en köttätare att byta ett mål i veckan mot vegetariskt är en miljövinst, bara det. Varför ska vi som finner oss under den stora rubriken vegetarianer lägga så mycket tid åt att diskutera vem som har mest rätt? Det skapar negativ energi och på det sättet övertygar man ingen, tvärtom.

2 kommentarer:

Fifi sa...

Jag var vegetarian förr och på gymnasiet fanns det en gång kokta ägg till det fattiga salladsbordet. En kompis råkade fråga en bambatant om hon fick ta ett ägg, varpå tanten svarade "äggen är för veganerna". Bra koll!

Haha, alla tycker att alla i min familj är så lika varandra, tror mest det är att vi är blonda hela högen.

Vegetarisk Vardag sa...

Intressanta synpunkter! Visst är det så - det är helt onödigt att bråka med andra vegetarianer.