fredag 13 maj 2011

Vegetarisk smörgåstårta


Bröd
750 g formbröd, 18 kantskurna skivor (Jag använde Pågen Längtan fullkornsråg malt)

Äggfyllning
6 kokta ägg
Gräddfil
Vitpeppar, salt
Persilja

Mosa de hårdkokta äggen, blanda med gräddfil till lagom bredbar konsistens. Krydda med peppar, salt och hackad persilja (fryst persilja funkar utmärkt).

Ärtfyllning
250 g ärtor (Jag använde Findus frysta små fina ärter, tinade)
1 msk olivolja
½ tsk salt

Mixa till en jämn massa med en stavmixer.

Täckning:
1 dl crème fraiche
1½ dl bredbar smältost (mjukosten Fjällbrynt Storsjö blå i ask är bra, den hette tidigare Grevé)

Värm crème fraichen och osten försiktigt i en kastrull så att de blandas till en jämn massa. Var försiktig att massan inte skär sig, använd vattenbad om du är osäker (jag gör det inte eftersom jag är lat).

Garnering:
Cocktailtomater, gurka, paprika, oliver, persilja

Gör så här:
Tillaga fyllningarna.
Kantskär formbröden.
Lägg sex skivor formbröd underst på ett fat.
Bred på hela äggfyllningen.
Lägg på sex skivor formbröd igen.
Bred på hela ärtfyllningen.
Täck med sex brödskivor.
Plasta in tårtan och låt den vila i några timmar, eller över natten.
Värm täckningen, och bred den på smörgåstårtan med en slickepott, börja på toppen och ta sidorna sist.
Dekorera.

4 kommentarer:

Fifi sa...

Smörgåstårta är ju så gott! Det finns ett nytt café här i närheten som har smörgåstårtebuffé på söndaar, jag måste gå dit nån gång!

Tack! Det är många som tycker att vi är lika:)

Mollys Blog sa...

Hjälp så gott! Jag älskar smörgåstårta så den här ska jag helt klart testa! Hur är det med ögat?

Marikka sa...

Smörgåstårtebuffé låter spännande, lite annorlunda men rolig idé.

Marikka sa...

Och ögat, det är så där :(