måndag 20 juni 2011

Nudelwok med tofu för två


Tofu (sojabönsost) är en jättebra proteinkälla men jag har varit alldeles för dålig på att använda den i matlagningen Mycket på grund av att den inte smakar så mycket utan marinad, och den färdigt marinerade som finns i vissa affärer vill jag inte ens testa. Det är så sällan färdigtmarinerade och kryddade matvaror är goda eller ens ok. Men åter till tofun. Nu har jag lovat mig själv att bli bättre på att både tillaga och äta tofu, och sommarlovet är ett bra tillfälle att testa och ta fram nya recept. Denna nudelwok är snabb och enkel att tillaga, och utesluter du nudlarna kan du servera ris till.

Wok:
250 g tofu
½ purjolök
1 morot
ca 2 dl sockerärtor
en liten bit vitkål
1 msk grovriven färsk ingefära
1 msk rapsolja till woken

Nudlar för två

Marinad:
2 msk soja
1 msk pressad citron
½ tsk chilipeppar
1 msk honung
2 finhackade vitlöksklyftor

Skär tofun i tärningar. Blanda till marinaden i en tvåliters plastpåse och lägg i tofutärningarna. Marinera i ca 20 minuter.
Tillaga nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
Skala och skölj grönsakerna. Skär purjolöken, morötterna och vitkålen i tunna strimlor.
Hetta upp olja i en wokpanna och stek alla grönsakerna tillsammans med ingefäran drygt fem minuter under omrörning.
Häll på nudlarna och de marinerade tofutärningarna med marinaden och låt puttra i några minuter till.
Smaka av och krydda mera med soja och chilipeppar vid behov.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ar det egentligen nagon mening med att marinera hard Tofu? Har fatt intrycket att den liksom Haloumi inte siger at sig av marinaden?

Marikka sa...

Den är ingen större mening kanske men lite smak tar den åt sig, tycker jag i alla fall.

Anonym sa...

Halloumin är ju hårdare så den tar inte åt sig men tofun är ju mjukare och tar visst åt sig smak