torsdag 7 juli 2011

Auberginer á la min mamma

Min mamma bjöd mig på jättegoda grillade äggplantor när jag besökte henne i Finland förra veckan. Trots att hon är en riktigt kött- & fiskätare, som hon oftast äter med bara potatis och en enkel sallad till, så bjuder hon alltid goda grönsaksrätter när jag kommer på besök. I dag lagade jag liknande auberginer som hennes, men eftersom jag inte hade persilja hemma tog jag gräslök i stället.

Jag hade tänkt panera och steka tofu till auberginerna men latheten och längtan till solen tog överhanden och jag stekte halloumi i stället.


Ingredienser:
500 g auberginer (2 små eller 1 stor)
1 msk olivolja
saft från en citron
1 tsk hackad basilika
2-3 msk hackad persilja (eller gräslök eller dill)
nymalen svartpeppar och salt

Gör så här:
Skiva auberginerna i cirka ½ cm tjocka skivor. Salta skivorna, lägg de i ett fat och låt stå i ungefär en timme. Under tiden kan du tillverka en dressing av olivoljan, citronsaften och de hackade örterna. Smaka av med svartpeppar och salt. När aubergineskivorna "svettas" kan du skölja de i kallt vatten och torka med hushållsapper. Grilla eller stek aubergineskivorna mjuka. Pensla auberginerna med dressingen direkt efter att du tagit de från grillen eller stekpannan. Kan serveras både varma och kalla.

2 kommentarer:

Mollys Blog sa...

Åh så gott det ser ut och låter! Måste testas,

Fifi sa...

Mmmm, vi grillade aubergin på Sicilien förra sommaren, det var inte dumt alls!

Om jag hade lite mer tålamod och elkunskaper skulle jag nog köpa lampor på second hand, nu får jag göra det lite enklare för mig. Men det är så svårt att hitta fina lampor till bra priser.