lördag 3 september 2011

Två vegetariska röror till bakad potatis

Bakad potatis med olika röror är en lättlagad maträtt som inte kräver mycket av kocken. Det enda som behövs är lite tid eftersom potatisen behöver ungefär en timme i ugnen (200 grader) för att bli färdiga. Jag använder aldrig stora så kallade bakpotatisar utan helt vanliga lite större potatisar, denna gång King Edward. Ungefär 3-5 stycken per person behövs om man äter potatisarna som huvudrätt.

Gör så här:
Börja med linserna om du tänker göra en linsröra.
Värm ugnen (200°C). Tvätta potatisarna, stick några hål i varje potatis. Lägg potatisarna i en plåt och baka de i cirka en timme. Observera att ingen aluminiumfolie behövs runt potatisarna. Pröva med en gaffel eller sticka om de är mjuka nog innan du tar ut de. Medan potatisarna bakas kan du tillaga rörorna. Rörorna här nedan räcker till 3-4 personer om du tillagar båda.

Keso-avokadoröra
1 brk (200 g) keso
1 avokado, tärnad
salt, vitpeppar
örtkryddor
pressad citronsaft

Blanda keso och tärnad avokado.
Smaksätt med salt, peppar, örtkryddor och citronsaft.

Linsröra
2 dl kokta gröna linser
1 dl gräddfil
salt, peppar
(1 tsk majonäs)

Koka linserna enligt instruktionerna i påsen. Blötlägger du de i en timme innan kokningen räcker 10 minuter som koktid.
Blanda ingredienserna.

Skär ett kryss på potatisens ovansida och tryck ihop från sidorna så att potatisana öppnar sig. Servera rörorna ovan och eventuellt med lite smör som extra tillbehör.

2 kommentarer:

Fifi sa...

Mm, bra tips där! Jag måste komma ihåg att titta in här när jag inte har någon matfantasi alls.

Mamma Wendela sa...

Är det sant?? Är de MArikka..
HEEEJ! Och Tusen tack för de fina orden om mina barn!

Hur mår du? Tänkt på dig och alla lärare från kvarnhagsskolan en hel del.