fredag 16 september 2011

Vegetarisk Moussaka



3 mellanstora auberginer (ca 600-800 g)
salt
olivolja till stekning

Färssås
2 röda lökar
3 vitlöksklyftor
300 g soja- eller quornfärs
400 g krossade tomater
1½ dl vatten
1 msk tomatpuré
1 krm kanel
1 krm muskotnöt
salt och peppar

Béchamelsås
60 g smör
1 dl vetemjöl
5 dl mjölk
2 ägg
salt och peppar
½ dl parmesan

1.    Skiva auberginerna i ca ½ cm tjocka skivor. Salta skivorna och låt de stå och ”svettas” i cirka en halvtimme.
2.    Tillaga färssåsen under tiden. Fräs lök och vitlök mjukt, tillsätt den vegetariska färsen och fortsätt att steka till färsen är tinad/varm. Tillsätt det övriga ingredienserna (salt och peppar efter smak) och låt sjuda i ca tio minuter.
3.    Stek auberginerna i olivolja.
4.    Lägg ett lager auberginer i botten av en stor smord ugnsform, täck med färssåsen och lägg resten av auberginerna överst.
5.    Koka Béchamelsåsen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och blanda ordentligt. Tillsätt mjölken gradvis, vispa slät emellan. Krydda med salt och peppar efter smak. Koka i ca 5-10 minuter tills såsen har tjocknat. Vispa äggen i en bunke, ta av kastrullen från värmen och vispa in äggen. Tillsätt riven parmesan.
6.    Täck formen med Béchamelsåsen. Grädda i cirka 50 minuter i 200°. Låt stå i cirka tio minuter innan servering.



Inga kommentarer: