3 mellanstora auberginer
(ca 600-800 g)
salt
olivolja till stekning
Färssås
2 röda lökar
3 vitlöksklyftor
300 g soja- eller
quornfärs
400 g krossade tomater
1½
dl vatten
1 msk tomatpuré
1 krm kanel
1 krm muskotnöt
salt och peppar
Béchamelsås
60 g smör
1 dl vetemjöl
5 dl mjölk
2 ägg
salt och peppar
½ dl parmesan
1.
Skiva
auberginerna i ca ½ cm
tjocka skivor. Salta skivorna och låt de stå och ”svettas” i cirka en halvtimme.
2.
Tillaga färssåsen under tiden. Fräs lök och vitlök
mjukt, tillsätt den vegetariska färsen och fortsätt att steka till färsen är
tinad/varm. Tillsätt det övriga ingredienserna (salt och peppar efter smak) och
låt sjuda i ca tio minuter.
3.
Stek auberginerna i olivolja.
4.
Lägg ett lager auberginer i botten av en stor smord
ugnsform, täck med färssåsen och lägg resten av auberginerna överst.
5.
Koka Béchamelsåsen. Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt vetemjöl och blanda ordentligt. Tillsätt mjölken gradvis, vispa slät
emellan. Krydda med salt och peppar efter smak. Koka i ca 5-10 minuter tills
såsen har tjocknat. Vispa äggen i en bunke, ta av kastrullen från värmen och
vispa in äggen. Tillsätt riven parmesan.
6.
Täck formen med Béchamelsåsen. Grädda i cirka 50 minuter i 200°. Låt stå i cirka
tio minuter innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar