torsdag 5 april 2012

Pasha


Pasha är en rysk påskefterrätt som är vanligt förekommande även i Finland. Pashan ska tillagas dagen innan servering så att den hinner att rinna av. Jag gör min pasha med endast kvarg, men en del pasharecept innehåller även smetana. Detta recept räcker till 8-10 personer, och det blir en stor eller två mindre pashor av detta.

Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
2 burkar kvarg
2,5 dl vispgrädde
2 ägg
1 dl socker
1 dl hasselnötter
1 dl torkad frukt
1 msk färskpressad citronsaft

Rör smöret mjukt. Tärna de torkade frukterna och hacka nötterna. Blanda i smöret.
Vispa socker och ägg poröst. Vispa grädden.
Blanda alla andra ingredienserna väl till en jämn smet.
Häll smeten i en eller två kaffetrattar med filter i eller någon annan form med hål i botten (jag brukar använda rivjärn med gasväv i) och låt rinna av över natten.
Stjälp upp på ett fat,  servera med bär- eller fruktsallad.


2 kommentarer:

Frostrosor sa...

JA! Vad snyggt och mumsigt! Detta är riktigt finskt, fast ryskt. Men jag antar att det är vanligt i Finland eftersom det ligger nära Ryssland och det är fler ortodoxer i Finland, och för dem är ju påsken viktig. Där mina föräldrar kommer ifrån brukar man inte göra pasha och jag är inte riktigt uppvuxen med det. Men kvarg blev det ändå, en lite snabbare efterrätt!

Marikka sa...

Kvarg är verkligen riktigt finskt, det känns som om varannan bakverk, minst, innehåller kvarg i Finland.