söndag 25 november 2012

Gott med pizza! Vegetariska pizzor

Pizza med kronärtskocka och feta
Broccolipizza
Häromdagen bakade jag pizza med grahamsdeg, tomatsås av körsbärstomater och med grönsaksfyllning. En pizza med broccoli och en med kronärtskocka. Här kommer receptet.

Deg:
25 g jäst
2,5 dl fingervarmt vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 dl grahamsmjöl
4-5 dl vetemjöl

Tomatsås:
1 brk körsbärstomater
2 klyftor vitlök, småhackad (jag använde svart vitlök denna gång)
1 msk olivolja
1 msk tomatpuré
färsk basilika, strimlad
1 msk balsamico
1 krm nymald svartpeppar
1 tsk salt

Fyllning:
broccoli (tinad djupfryst, skivad)
kronärtskockor (konserverade, delade)
fetaost (tärnad)
oregano
2-4 dl riven ost

Lös jästen i vattnet, tillsätt olja och salt. Arbeta in mjölet tills degen är smidig.
Låt jäsa i ca 20-30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
Koka tomatsåsen under tiden. Låt tomaterna, vitlöken, oljan och tomatpurén småkoka i en kvart. Tillsätt basilika, balsamico och svartpeppar i slutet.
Ta upp och knåda degen på bakbordet. Kavla degen till två tunna runda pizzabottnar. Lyft bottnarna till bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa igen.
Lägg på tomatsåsen, osten, den övriga fyllningen och grädda i ca 15 minuter i mitten av ugnen.

Inga kommentarer: