söndag 18 november 2012

Kroppkakor med svampfyllning




Förra helgen hittade jag ett recept på kroppkakor i SvD. Det var ett traditionellt recept med fläskkött i fyllningen men jag gjorde om fyllningen till en svampfyllning. Detta med svampfyllning kom jag på tack vare restaurang Landet som för några säsonger sedan hade svampfyllda kroppkakor på sin meny. Kroppkakorna blev riktigt goda men lite tråkiga i färgen. Läste att Edvard Bloms mormor kokade sina kroppkakor dagen innan servering och stekte de när gästerna kom, det ska jag testa nästa gång.

1 kg potatis
2 ekologiska ägg
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
2 krm vitpeppar

Fyllning:
300 g svamp
en halv purjolök
smör eller olja till stekning

  1. Skala och koka potatisen mjuk. Pressa den kokta potatisen genom en potatispress. Låt svalna.
  2. Skär svampan i mindre bitar, strimla purjolöken. Stek svampen och purjon i olja eller smör. Låt svalna.
  3. Blanda ägg, vetemjöl, salt och peppar i potatisen. Arbeta ihop till en deg. Forma degen till en lång rulle på ett mjölat bord.
  4. Skär degrullen i tolv bitar. Gör en grop i varje bit och fyll med svamp-purjoröran. Forma bullarna till runda bollar, se till att fyllningen inte sticker ut.
  5. Koka upp lättsaltat vatten.
  6. Koka några kroppkakor åt gången. Koktid 5-7 minuter från och med att kroppkakorna flutit upp på vattenytan. Ta upp med hålslev.
  7. Servera med den eventuellt överblivna fyllningen och med smält smör.


Inga kommentarer: