måndag 11 mars 2013

Den där avokadopastan


Nu har jag äntligen ätit den där avokadopastan "alla" i Finland ätit och pratat om sedan i höstas. När min syster skulle köpa pecorino-ost i Helsingfors frågade expediten direkt om osten var till "den där avokadopastan", vilket den var, eftersom min syster skulle bjuda mig på det. Det var först i år jag hörde talas om denna pasta eftersom jag inte har så bra koll på vad det snackas om i Finland. Ultra-sist av alla finländare och sverigefinnar helt enkelt.

När jag kom hem från Helsingfors lagade jag själv denna avokadopasta. Utan pecorino dock, men den blev god ändå. Jag hittade receptet från bloggen MAT, SERIER OCH ANNAT men ursprungligen är receptet Alexander Gullichsens, från tidningen Helsingin Sanomat. 

Du behöver:
1 vitlöksklyfta
ca 1/2 chili (jag tog lite torkad chili)
1 lime
2 mogna avokadon
salt
svartpeppar
1/2 dl olivolja
en näve basilika
en näve bladpersilja
1 dl riven pecorino
1 dl riven parmesan (om du tar bara parmesan ta 2 dl)

400-500 g spagetti eller någon annan valfri pastasort av god kvalité.

Gör så här:
Medan pastan kokar börja med såsen.
Finhacka vitlöken, hacka basilikan och bladpersiljan grovt, pressa limen, skär avokadon i småbitar. Blanda allt i en serveringsskål. Smaksätt med chili, salt och svartpeppar. Smaka av. Tillsätt den rivna osten och olivoljan.
När pastan kokat al dente; spara lite av kokvattnet (1 dl) och rör ner i avokadoblandningen. Blanda såsen med den avrunna heta pastan.
Servera direkt.

Inga kommentarer: