måndag 29 juli 2013

Proteinbollar



Dessa bollar är en variant mellan proteinbars och chokladbollar. Gott till fikat, som mellanmål eller i stället för en proteinbar vid träningen. De tar ett tag att göra eftersom smeten behöver stelna två gånger i kylskåpet, men det är det värt. Bollarna är helvegetariska om du använder mjölkfri choklad av bra kvalité. Chokladen kan uteslutas om du vill ha bollarna som rena proteinbollar, men med chokladöverdrag blir de riktigt goda.

Det blir 16 proteinbollar av denna smet. Jag räknade lite på näringsinnehållet och en boll innehåller ungefär 175 kalorier varav 6.5 g protein, 13.5 g kolhydrater och 10.5 g fett.

1 dl havregryn
1 dl skalade sesamfrön
1 dl skalade hampafrön
1 dl solroskärnor
½ dl psylliumfrön
1 dl rörsocker sirap (cane cyrup)
10 osvavlade aprikoser i små bitar
50 g kokosolja
100 g mörk mjölkfri choklad 70%

Smält kokosfettet och blanda i de övriga ingredienserna. Låt smeten stelna i kylskåpet i cirka en timme. Forma smeten till 16 bollar, och låt stelna i kylskåpet igen. Smält chokladen i mikron eller i en vattenbad och droppa bollarna i chokladen. Låt kallna i kylskåpet.

Inga kommentarer: