måndag 13 oktober 2014

Falafelbaren, Stockholms första falafelbar


Falafelbaren på Horngatan i Stockholm är ett litet ställe med ett tjugotal sittplatser och stor trängsel. Falafelbaren kallar sig för Stockholms första och hittills enda falafelbar, och i den här baren är falafeln verkligen huvudsaken. Stället serverar dock, förutom falafel, även börek och bönrätten fool samt några söta bakverk. Väldigt trevligt med en restaurang som serverar vegetariskt (lakto-ovo) som världens självklaraste sak, det känns helt självklart att maten är köttfri och god, utan att behöva nämna ordet vegetarisk någonstans. Jag tyckte riktigt bra om den inlaga rödkålen och pickelsen man fick till falafeln, trevliga och goda alternativ till den tråkiga isbergssalladen som många andra falafelställen serverar till.

Det är verkligen skillnad på falafel och falafel. Falafel har länge varit det riktigt tråkiga vegetariska alternativet som man fått på kebabställen och många restauranger som serverat mikrovärmda frysta falafelbullar som ett vegetariskt alternativ. Men falafeln här i Falafelbaren, och i Fafas som jag besökte i somras, är något helt annat: riktigt gott. 


Inga kommentarer: