fredag 11 mars 2016

Kikärts-ärtbiffar



Jag använde rester av kokt potatis som bindemedel i dessa bönbiffar. Har du ingen potatis hemma kan du ersätta den med cirka en halv deciliter potatismjöl, testa dig fram. De här biffarna är ganska mjuka men har ändå en bra tuggmotstånd tack vare solrosfröna i smeten. 

Servera biffarna med potatismos, ris eller kokt quinoa, och en kall sås av havrefraiche eller gräddfil. Biffarna funkar även som barnvänliga hamburgarbiffar. Häromdagen hade jag en överbliven biff som pålägg mellan två rågkusar, och det blev en riktig bra matsäcksmacka av det. 

Du behöver:
4 dl kokta kikärtor 
2 dl gröna ärtor (frysta tinade)
1 liten lök
1 vitlöksklyfta
1 dl solrosfrön
1 dl mosad kokt potatis
2 msk rapsolja
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk paprikapulver 
1 dl sesamfön

Gör så här: 
Skala löken och vitlöken och skär i mindre bitar. 
Mixa löken med kikärtor, potatis, rapsolja salt, peppar och paprikapulver i en bunke med en stavmixer.  
När du mixat smeten slät tillsätt de gröna ärtorna och solrosfrön, och mixa lite till men se till att en del av ärtorna och fröna förblir hela.
Forma till ca 10-12 biffar. Om smeten fastnar i händerna, skölj händerna med kallt vatten. 
Rulla biffarna i sesamfrön.
Stek i rapsolja i medelvärme.

Inga kommentarer: