Sidor

tisdag 19 december 2017

Finsk morotslåda med quinoa


Den här morotslådan liknar den traditionella finska men riset är ersatt med quinoa, kogrädden med havregrädde och smöret med olivolja. Den går bra att frysa och passar utmärkt som matig tillbehör till julbordet.

Du behöver:
drygt 1 kg morötter
ca 4 dl kokt vitt quinoa
1 tsk salt
 ½-1 tsk vitpeppar
2 krm muskot
3 dl havregrädde
På ytan: ströbröd och olivolja

Gör så här:
Koka quinoa (2 dl okokt quinoa blir ca 4 dl kokt). Skala morötterna och skär de i bitar. Koka tills bitarna blivit mjuka. Mosa morötterna med en stavmixer. Blanda alla ingredienserna och häll i en stor eller i två lite mindre oljade formar. Strö ströbröd och ringla olivolja ovanpå. Grädda i 200 grader i cirka 40 minuter.

torsdag 14 december 2017

Grönkålspaj, vegansk


Denna paj kan du äta varm, ljummen eller kall. Jag tycker den är godast som kall. Pajen är vegansk/helvegetarisk. Äggstanningen är ersatt med en fyllning av silkentofu och Oatly påMackan. Pajen passar bra som tillbehör till julbordet eller kan serveras som en egen rätt med en sallad till.

Pajdeg:
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
3/4 dl rapsolja
ca 1/2 dl kall vatten

Fyllning:
300 g grönkål
1/2 dl rapsolja
300 g silkentofu (mjuk tofu)
1 brk (150 g) Oatly på Mackan mjukost(eller någon annan mjölkfri mjuksost)
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk vitpeppar
1-2 dl riven veganost

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 °C.
Blanda mjölen och oljan, tillsätt vatten tills degan känns lagom och kan formas till en boll som håller ihop. Tryck degen i enpajform. Förgrädda degen i cirka 5 minuter.
Sänk ugnstemperaturen till 200 °C.
Ta bort de tjocka stjälken och grovhacka grönkålen. Fräs grönkålen i olivolja tills den har blivit mjuk (då har grönkålen minskat i volym minst till hälften).
Mixa silkentofu, mjukosten och kryddorna med en staxmixer. Blanda denna fyllning medd grönkålen och fyll pajskalet med denna röra. 
Riv osten och strö på pajen.
Grädda i cirka 30 minuter.