söndag 12 april 2015

Krämig linssoppa


Det är linssoppans dag i dag, därför bjuder jag på ett recept på en linssoppa med gröna linser och havrefraiche. Havrefraichen går självklart att byta mot crème fraiche men då är soppan inte vegansk längre. Linssoppa är gott, billigt, lätt- och snabblagad mat som alltid är ett säkert kort även när det vankas gäster.  Den här soppan (med bröd som tillbehör) räcker för fyra som huvudrätt, men den passar även som en förrätt för flera.

3 dl små gröna linser
1 röd lök
2 klyftor vitlök
Liten bit färsk chili
1 msk paprikapulver
3 msk rapsolja
1,2 l vatten
1 msk/tärning grönsaksbuljong 
3 tomater
1 brk havrefraiche
2 msk tomatpuré 
0,5-1 tsk salt
1-2 krm vitpeppar 

Blötlägg linserna i några timmar. Skölj de ordentligt i en sil efter blötläggningen.
Hacka lök, vitlök och chili fint. Fräs dem mjuka i rapsolja tillsammans med paprikapulvret i en gryta. Tillsätt linser, vatten och buljong. Koka tills linserna är mjuka, ca 10-20 minuter. 
Tärna tomaterna och tillsätt dem samt havrefraiche och tomatpuré när du tycker att linserna har lagom konsistens.
Smaka av med salt och peppar. 

1 kommentar:

Hovkonditorn sa...

Linssoppa är så gott! Ha en fin söndag.