Sidor

lördag 4 februari 2012

Vegetarisk ärtsoppa av gröna ärtor

Ärtsoppa är så bra mat. Den värmer på vintern, är enkel att tillaga, billig, proteinrik och omtyckt av de flesta. Ärtsoppa äter man traditionellt på torsdagar och jag tror att det är en tradition som härstammar från den katolska tiden. Katoliker fastar (äter veganmat och i vissa fall fisk) på fredagar och därför äter man gärna riktigt mättande och proteinrikt mat dagen innan. Den klassiska ärtsoppan med både ärtor och fläskkött är ju en riktig proteinbomb, men även utan kött är ärtsoppan en bra proteinkälla.

I Sverige kokar man ärtsoppa av vita ärtor, men jag som är uppvuxen i Finland kokar min ärtsoppa på finskt vis av gröna ärtor. Den finska ärtsoppan är för övrigt lik den svenska vilket är helt naturligt eftersom Finland länge var en del av Sverige. Därför satt Erik XIV fånge i Åbo slott en period, även om han dog i Örbyhus troligtvis efter att ha ätit ärtsoppa kryddad med arsenik.

Denna recept innehåller varken arsenik, kött eller färdiga buljongprodukter. Den är lätt att tillaga men du måste blötlägga ärtorna dagen innan, så lite planering krävs det. Ärtorna ska ligga i blöt i minst 8-10 timmar (mina fick ligga i blöt i 24 h). Efter blötläggningen; häll av blötläggningsvattnet och fyll med nytt vatten innan du kokar.

Ingredienser
500 g torkade gröna ärtor
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 palsternacka
1 morot
1 bit rotselleri
salt efter smak
(vitpeppar, mejram, timjam)

Koka de blötlagda ärtorna i nytt vatten tillsammans med grönsakerna i stora bitar. Löken får gärna vara hel, då är den lättare att plocka upp sedan. Vattnet ska täcka ärtorna. Vill du ha en vattnigare soppa kan du tillsätta mer vatten senare.
Koka i minst en timme, men gärna i 2-3 timmar, på medelvärme.
Plocka upp grönsaksbitarna från soppan och krydda med salt och eventuellt andra kryddor.

Jag tog en för liten kastrull i början och fick byta till en större, så ta en riktigt stor kastrull från början så slipper du en massa besvär.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Var köper man ärtorna? Gula finns i varannan butik men gröna finns inte alls.

Marikka sa...

Välsorterade matbutiker har gröna torkade ärtor, men jag har märkt att de kan vara svåra att hitta. Jag har köpt mina gröna ärtor i Ica Kvantum i Liljeholmen här i Stockholm, men nu är det ett tag sedan sist. Jag har flyttat och min nya närbutik har inte gröna ärtor så jag har fått nöja mig med de gula, vilket känns väldigt trist.

Anonym sa...

Jag beställer mina på nätet. Googla torkade gröna ärtor och tryck på shopping högst upp så kommer flera alternativ.