Sidor

tisdag 19 december 2017

Finsk morotslåda med quinoa


Den här morotslådan liknar den traditionella finska men riset är ersatt med quinoa, kogrädden med havregrädde och smöret med olivolja. Den går bra att frysa och passar utmärkt som matig tillbehör till julbordet.

Du behöver:
drygt 1 kg morötter
ca 4 dl kokt vitt quinoa
1 tsk salt
 ½-1 tsk vitpeppar
2 krm muskot
3 dl havregrädde
På ytan: ströbröd och olivolja

Gör så här:
Koka quinoa (2 dl okokt quinoa blir ca 4 dl kokt). Skala morötterna och skär de i bitar. Koka tills bitarna blivit mjuka. Mosa morötterna med en stavmixer. Blanda alla ingredienserna och häll i en stor eller i två lite mindre oljade formar. Strö ströbröd och ringla olivolja ovanpå. Grädda i 200 grader i cirka 40 minuter.

torsdag 14 december 2017

Grönkålspaj, vegansk


Denna paj kan du äta varm, ljummen eller kall. Jag tycker den är godast som kall. Pajen är vegansk/helvegetarisk. Äggstanningen är ersatt med en fyllning av silkentofu och Oatly påMackan. Pajen passar bra som tillbehör till julbordet eller kan serveras som en egen rätt med en sallad till.

Pajdeg:
1 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
3/4 dl rapsolja
ca 1/2 dl kall vatten

Fyllning:
300 g grönkål
1/2 dl rapsolja
300 g silkentofu (mjuk tofu)
1 brk (150 g) Oatly på Mackan mjukost(eller någon annan mjölkfri mjuksost)
1 tsk salt
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk vitpeppar
1-2 dl riven veganost

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 °C.
Blanda mjölen och oljan, tillsätt vatten tills degan känns lagom och kan formas till en boll som håller ihop. Tryck degen i enpajform. Förgrädda degen i cirka 5 minuter.
Sänk ugnstemperaturen till 200 °C.
Ta bort de tjocka stjälken och grovhacka grönkålen. Fräs grönkålen i olivolja tills den har blivit mjuk (då har grönkålen minskat i volym minst till hälften).
Mixa silkentofu, mjukosten och kryddorna med en staxmixer. Blanda denna fyllning medd grönkålen och fyll pajskalet med denna röra. 
Riv osten och strö på pajen.
Grädda i cirka 30 minuter. 

lördag 27 maj 2017

Vegansk smörgåstårta


Vegansk smörgåstårta som är så god att alla gillar den. Den är fylld med en skagenröra av tofu och en ärtröra som ger tårtan fräschhet. Den här smörgåstårtan räcker till 6 stora eller 8 lite mindre bitar.

Som godast blir tårtan om fyller den med rörorna dagen innan servering och låter den vila och safta till sig i kylskåpet över natten. I så fall, toppa och dekorera tårtan först dagen efter. Men har du bråttom går det bra att tillaga hela smörgåstårtan samma dag som den serveras. Om du inte vill eller kan använda Oatlys produkter finns tips på ersättningar längst ner i detta recept.

Ingredienser
1 stor formbröd (gärna surdegsbröd)

Topping:
1 brk (200 g) iMat fraiche
1 brk (150 g) Oatlys påMackan (liknar Philadelphia-ost)
gurka
tomat
paprika
oliver
(skagenröra, om du har kvar av fyllningen)
(tångkaviar)

Ärtröra
3 dl frysta gröna ärtor (tinade)
1 dl rapsolja
2 msk solrosfrön
1 msk näringsjäst
0,5 tsk salt

Skagenröra
250 g tofu naturell
1 brk (200 g) iMat fraiche
2 msk veganmajonäs
50 g svart tångkaviar
1 grovrivet äpple
2 msk färskpressad citronsaft
0,5 tsk salt

Gör så här
Tillaga rörorna först.
Ärtröra: Mixa alla ingredienserna med en stavmixer. Smaka av.
Skagenröra: Pressa ut vätska ur tofun. Smula tofun i en bunke.
Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda ordentligt. Smaka av.

Skär bort kanterna från formbrödet. Använder du en oskivad limpa: skär brödet antingen i "vanliga" skivor eller till långa landgångsskivor innan du kantar skivorna.
Lägg kantade brödskivor bredvid varandra på ett fat eller en bricka, 2 på bredden och 3 på längden om du använder skivade fyrkanter.
Bred på ärtröran.
Lägg på ett nytt lager bröd.
Bred på Skagenröran.
Lägg på ett lager bröd igen.
Plasta in tårtan och låt stå en stund, gärna över natten.
Blanda iMat fraiche och påMackan ordentligt i en bunke. Bred röran på och runt kanterna på tårtan.
Garnera.

Tips:
Jag har använt "iMat havre" i Skagenröran, men den går att ersätta antingen med veganmajonäs, eller med en blandning av veganmajonäs och osötad sojayoghurt, om du vill ha en mindre mäktig tårta. Även i toppingen har jag iMat havre, blandat med Oatlys påMackan. De går att ersätta med veganmajonäs och/eller något annat bredbart veganskt pålägg.
Näringsjästen kan uteslutas, men den ger god smak.

Recept på vegetarisk smörgåstårta hittar du här.

söndag 26 mars 2017

Picklade grönsaker



Picklade grönsaker är gott och ha i kylskåpet eftersom de passar som tillbehör till det mesta. Jag använde blomkål och broccoli i detta recept, men du kan med fördel byta en del av grönsakerna till morotsstavar, lök eller vitlök. Eller strimla rödkål och lägg i. Picklade grönsaker håller i ett par veckor i kylskåpet, och är godast att servera först när de har fått stå i kylskåpet över natten. 

Du behöver:
valfria grönsaker

2,5 dl vittvinsvinäger
2,5 dl vatten
1 msk strösocker 
1 tsk oregano 

en burk på 1 liter (eller två halvliters burkar) med lock

Tvätta grönsakerna och skär de i mindre delar/strimla. Lägg grönsakerna i burken/burkarna. Koka upp vatten, vinäger och socker i en kastull så att sockret smälter. Smula i oreganon. Häll vätskan på grönsakerna och tryck ihop dem lite. Låt svalna och ställ sedan burken/burkarna i kylskåpet. Låt stå i kylskåpet i minst 8 timmar. Servera!


lördag 7 januari 2017

Kikärtspannkakor


Kikärtspannkakorna är bra alternativ till "vanliga" pannkakor, och mycket godare tycker jag. Komjölks-, ägg- och glutenfria dessutom. 

Du behöver:
4 dl kikärtsmjöl
1msk potatismjöl
1 tsk salt
1 tsk oregano
1 tsk bakpulver
6 dl havremjölk
Rapsolja till stekning

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt hälften av havremjölken och blanda ordentligt, vispa sedan i resten av havremjölken. Låt smeten stå i cirka tio minuter, stek sedan pannkakorna på medelvärme i rapsolja.

Servera gärna med grönsaker och goda röror. Jag serverar gärna mina med grön ärtpesto (ersätt osten med näringsjäst om du lagar vegan), hummus och morotstsatsiki, ibland även med en enkel slags tapenade som jag gör genom att mixa kalamataoliver och olivolja. 

söndag 27 november 2016

Veganska våfflor

Våffla med mammas hallonsylt och sojavisp.
Våffla med iMat Fraîche och tångkaviar

Dessa våfflor är tillagade utan ägg och komjölk, så de passar både allergiker och veganer, dessutom är de riktigt goda och krispiga. Smeten ger cirka 10 våfflor.

Ingredienser:
2 dl rapsolja 
5 dl havre- eller sojamjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt 

Gör så här:
Vispa samman alla ingredienser till en slät smet. Grädda våfflorna i våffeljärn, beräkna cirka 1 dl smet per våffla. Servera med salta eller söta tillbehör.

torsdag 17 november 2016

Tahinidressing


Den här goda snabblagade dressingen passar bra till sallader och nudlar. Jag använde tahini med salt, använder du en saltfri variant behöver du öka saltmängden något.

Ingredienser:
1 dl tahini 
1 dl vatten
0,5 krm cayennepeppar 
2 krm paprikapulver
2 krm salt
1 msk färskpressad citronsaft 

Gör då här:
Blanda tahini och alla ingredienserna förutom vattnet i en liten bunke. Tillsätt lite vatten i taget medan du mixar med en stavmixer. Smaka av. 
Kan serveras direkt men även förvaras i kylskåp i tre till fyra dagar.