Sidor

fredag 13 april 2012

Linsbiffar


Linsbiffarna är ett gott alternativ till bönbiffar och falafel, och de är relativt snabba att tillaga eftersom linserna går att koka på cirka 20 minuter.

Denna recept ger ca 16 stycken linsbiffar. Vill du göra linsburgare av biffarna kan du göra de dubbelt så stora, då räcker satsen till åtta burgare. Smeten är ganska lös men stelnar vid stekning.

Ingredienser:
3 dl okokta gröna linser (ca 7 dl kokta linser)
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
drygt 0,5 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk spiskummin
1 tsk mald koriander
1 tsk cayennepeppar
1 tsk salt
Rapsolja till stekning

Börja med att koka linserna mjuka. Det tar ca 20 minuter, eller ca 10 minuter om du blötlägger linserna en timme innan kokningen.
Lägg alla ingredienserna, förutom 1 dl linser som du sparar vid sidan av,  i en bunke. Mixa med en stavmixer till en jämn massa, blanda sedan i de linserna du sparat vid sidan av.
Klicka biffarna på en uppvärmd stekpanna, stek på medelvärme i rapsolja.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Wow, supergoda!!

markus sa...

Det blev konstig konsistens på smeten, men biffarna blev riktigt bra. Kanske räcker det med ett ägg. Jag var nog lite snål med kryddningen, linssmaken dominerade.

Marikka sa...

Kanske hade du stora ägg Markus? Tack för tipset!

Anonym sa...

Kan man använda något annat än ägg här? Har läst om en del andra sätt att få ngt som binder som ägg men undrar om du provat ngt specifikt.

Unknown sa...

Du kan använda kokt quinoa eller vetemjöl som bindning, ca 4 matskedar borde vara lagom. Det finns andra recept med biffar utan ägg i bloggen under "bönor och linser" och "helvegetariskt", kolla där. Kanske gillar du dessa http://www.marikkasvegetariska.se/2012/09/helvegetariska-bonbiffar.html?m=0
/Marikka